Étrend nyombélfekélyre, EXTRA AJÁNLÓ


Nyomtatóbarát verzió Diétás tanácsok gyomor és nyombélfekélyben Gyomor vagy nyombélfekélyben szenvedőknek a legfontosabb diétás szabály: gyakran enni, de egyszerre mindig keveset.

Minél rövidebb ideig legyen üres a gyomor, minél rövidebb ideig érvényesüljön a táplálékok által le nem kötött gyomorsav hatása.

A gyakorlatban az azt jelenti, hogy a fekélybetegek kétóránként kell táplálkoznia.

étrend nyombélfekélyre

Étrend nyombélfekélyre táplálék kiválasztásakor és a diétás összeállításakor figyelembe kell venni, hogy a folyadékok perc alatt elhagyják a gyomrot, tehát savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül. A szilárd táplálékok közül legtovább a zsiradékok időznek a étrend nyombélfekélyre, leghosszabb ideig biztosítva azáltal a savkötő hatást, sőt gátolják, illetve csökkentik a gyomornedvtermelést is.

étrend nyombélfekélyre

A zsiradékok közül elsősorban a növényi eredetűek fogyaszthatók: Ráma margarin és napraforgóolaj az ételkészítéshez, illetve a margarin hideg étkezésekhez is használható. Az állati eredetű zsiradékok ugyanilyen hatásúak a gyomormozgásokra és a gyomorsav elválasztásra, de egyéb kedvezőtlen hatásuk miatt nem ajánlottak.

A fehérjék tej, túró, sajtok, tojás húsok húskészítmények, valamint növényi eredetű fehérjék rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban; addig ugyan erőteljesen lekötik a gyomorsavat, de fokozzák a gyomornedv elválasztást.

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a beteg tápláltsági állapotát ízlését Mik a diéta jellemzői?

A fehérjék nélkülözhetetlenek a fiataloknak, a felnőtteknek, az időseknek egyaránt, ezért minden egyes étkezéskor ajánlatos valamilyen fehérjetartalmú táplálékot fogyasztani az előbb említett tények ellenére. A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók csak rövid ideig maradnak a gyomorban, de igen jó savkötő képességük van, és nem serkentik a savelválasztást sem.

A zöldség- főzelékfélék, és a gyümölcsök magas rosttartalma elősegíti a székletürítés rendeződését, a székrekedés megszűnését is.

A fejlett országokban a lakosság jelentős hányada, szinte minden tizedik ember szenved gyomor- vagy nyombélfekélyben.

Sok fekélybeteg úgy gondolja, hogy rostszegény, pépes diétára van szüksége, de ennek éppen az ellenkezőjére igaz. Rostszegény, pépes étrend átmeneti időre valóban szükséges lehet, ha a tünetmentességből a szokásos őszi-tavaszi időszakba fájdalmak, vérzés, émelygés, hányás fordul a beteg állapota.

étrend nyombélfekélyre

Az erős fűszerezés, a túlzott sózás, valamint az édességek, a cukor túlzott használata fokozhatja a beteg panaszait, ezért csak az enyhe fűszerek édes-nemes paprika, koriander, babérlevél, citromhéj-lé, kömény, valamint hagymaéppen csak annyi jó, hogy ne érezze a beteg sótlannak az ételt, és lehetőleg minél kevesebb cukor legyen az ízesítő. Az alkohol a feketekávé gyomornyálkahártyát izgató hatása közismert, fokozzák a savelválasztást, súlyosbítják a fekélybetegség ismer tüneteit.

étrend nyombélfekélyre

Különösen károsak a tömény szeszes italok. Nem igaz, hogy a fekélybetegnek jót tesz a savanyú bor.

Zöldséges batyuk A kis gasztronautától A nap utolsó étkezése legkésőbb 2 órával a lefekvés előtt legyen. Joghurt, kefir, sovány tejföl, túró és a sajtok egy része fogyasztható, de az erjedt, füstölt, fűszeres sajtok, tejszín, zsíros tejföl, juhtúró panaszt okozhatnak.

Ellenkezőleg, sem a savanyú bor, sem egyéb szeszes ital nem szerepelhet a diétában.