Rostdús étrend
Keress receptre vagy hozzávalóra Így tudsz minél több rostot bevinni a szervezetedbe egyszerűen!

Mi, magyarok, csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztjuk el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztés és az egészség megőrzéséhez!
Miért fontos? A rostok az emésztés legfőbb támogatói, ám emellett többek között a vastagbélrák, a székrekedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, valamint a koleszterin szinten tartásában is fontos szerepük van.

Teltségérzetet okoznak, így csökkentik az étvágyat — ezért olyan fontosak a súlycsökkentő étrendekben! Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kisebb vércukorszint-emelkedést okoznak.

Segítik a méreg- és salakanyagok távozását a szervezetből. Mi mindenben találhatók meg?

Legfontosabb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, a hüvelyesek, valamint rostdús étrend hántolatlan gabonafélék. A zöldségek közül a kukorica, a rostdús étrend, a petrezselyemgyökér, a burgonya, a kelkáposzta; a gyümölcsök közül a málna, a ribizli, a körte, a szilva, a szőlő; a hüvelyesek közül a bab, a lencse, a zöldborsó; a gabonafélék közül a búzakorpa, a lenmag, a búzacsíra, a Graham-liszt, a zabkorpa tartalmazza a legtöbb rostanyagot.

Nagyon fontos lenne, hogy naponta bevigyünk a szervezetünkbe legalább 30 és legfeljebb 50 g élelmi rostot. Épp ezért a friss zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek legyenek az étrendjünk állandó elemei!
Ha nem tudod pontosan, miből mennyit fogyassz, kérd orvos vagy dietetikus segítségét.

Annak érdekében, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, elegendő mennyiségű, azaz legalább 1, liternyi folyadékot is el kell fogyasztanod a nap folyamán!