Fogyás olivaolajjal


Tények és tévhitek az olívaolajról

Olívaolajjal a fogyásért, a szívbetegség és az ízületi gyulladás ellen Táfelspicc Ennek oka, hogy az ízélmény mellett még sok, egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ám az olívaolaj minősége nemcsak az előállítástól, hanem a bogyó fajtájától is függ. Korfun közel négymillió olajfa él, közöttük olyanok, amelyek több száz évesek.

Az olívaolaj - mint a mediterrán diéta elmaradhatatlan kelléke - számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír. Jó hatással van a keringési rendszerre, antioxidáns, ráadásul a fogyásban is segít. Ha szeretnél gyorsan megszabadulni két-három pluszkilótól, az olívaolajjal elérheted a célodat. Így fogyaszt az olívaolaj Míg Olaszországban az egy főre eső átlagos olívaolaj-fogyasztás havonta egy liter felett van, addig a hazai felhasználás meg sem közelíti ezt a mennyiséget. Pedig az olajbogyóból előállított növényi olaj csökkenti a rákkockázatot, segít megelőzni az infarktust, szépíti a bőrt, valamint segít megőrizni a karcsúságot.

A szigetén termő lianolia fajta nagyon magas polifenol-tartalmú olívabogyót ad. Az ebből készült hidegen sajtolt olaj jótékony hatással lehet az szív- és érrendszeri betegségekre, az ízületi gyulladásra, az Alzheimer-kórra, fogyás olivaolajjal még a fogyást is segítheti.

Kenyéren és olívaolajon felnőni — tartja a görög mondás. Homérosz az olívaolajat találóan folyékony aranynak nevezte.

fogyás olivaolajjal

Az ókori görögök amellett, hogy fogyasztották, szappan, bőr- és hajápoló készítésére használták, gyógyszerként is alkalmazták, nem véletlenül.

Az olívabogyó tele van nyomelemekkel, vitaminokkal, esszenciális telítetlen zsírsavakkal és polifenolokkal.

Tények és tévhitek az olívaolajról Rátkai Zsanett Sokan ismerjük, sokan használjuk, de kevesen tudjuk, mi is az oka annak, hogy egészséges és miért jó használni.

A- E- D- és K-vitamin tartalma révén erős antioxidáns, megköti a szabad gyököket, védi a szemet, javítja az állóképességet, gyorsítja a sejtregenálódást, a sebgyógyulást, lassítja az öregedést. Epehajtó hatása segíti az emésztést, csökkenti az epekövességet.

Forrás: Thinkstock A mediterrán népeknél alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés, ennek oka, hogy az olívában lévő telítetlen zsírsavak redukálják az érelmeszesedés és szívkoszorúér kialakulását okozó LDL-szintet a vérben.

Az olívaolaj elősegíti a teltségérzetet

A rendszeresen fogyasztott jó minőségű olajnak vérnyomáscsökkentő hatása is van. Az Athéni Egyetem 30 fajta olívabogyóból készült olajat vizsgált be, összesen termelőtől, ezek közül olívaolaj Görögországból származott.

Fogyás olivaolajjal eredmények azt mutatták, hogy a lianolia fajtából készült korfui The Governor oleocanthal- és oleaceintartalma hétszer magasabb, mint a többié. Ez azért érdekes, mert az olaocanthal és az oleacein gyulladáscsökkentő, antioxidáns és idegvédő. A hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj jelentős vegyülete a hidroxi-tirozol is, amely csökkenti a vérzsírszintet; már napi 20 gramm megvédhet a vérzsírok egészségkárosító hatásaitól.

fogyás olivaolajjal

Az fogyás olivaolajjal legjobb antioxidáns Amellett, hogy tökéletes ízesítője ételeinknek, a jó alapanyagú és megfelelően szedett, sajtolt és tárolt olívaolaj az egészségünkért is sokat tehet. A korfui lianoliából készült olaj fogyasztása megoldást nyújthat az osteoarthritis, a krónikus ízületi gyulladás egyik fajtájára, amely a csontokat és a porcokat is érinti; belsőleg és külsőleg alkalmazva csökkenti a reumás fájdalmakat.

Tényleg ez az igazság? Biztos te is hallottad már, hogy az olívaolaj remek választás salátaöntetnek, de magas hőfokon történő főzésre, sütésre egyáltalán nem alkalmas. Az olívaolajból ugyanis magas hőmérsékleten mérgező anyagok szabadulnak fel.

A kutatók szerint az Alzheimer-kór kialakulásáért az oligomerek felelnek. Azok a vegyületek, amelyek képesek módosítani ezeket az oligomereket, jótékony hatással lehetnek a betegségre. Ilyen az olívaolajban található oleocanthal is.

fogyás olivaolajjal

Az oleocanthal hasonló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mint az ibuprofen, jól használható gyulladásos betegségek gyógyítására. Az oleocanthal antioxidáns hatása fékezi a ráksejtek kialakulását, képes meggátolni a rákos sejtek elszaporodását, illetve áttétjét, elsősorban az emlőkben és a herékben.

Kiderült: tényleg veszélyes olívaolajjal főzni?

A The Governor korfui olívaolajhoz a bogyókat kézzel szedik, etrend hizasra a szüret etrend online, nagyon kíméletes eljárással, hidegen sajtoljákForrás: The Governor Az olívaolaj — főként az extra szűz — ízértéke és egészségre gyakorolt pozitív hatása akkor marad magas, ha elsősorban sütés-főzés nélkül fogyasztjuk, salátára öntve, vagy ahogy a Földközi-tenger vidékén: friss kenyeret mártogatunk az olajba, és úgy fogyasztjuk.

Az extra szűz olívaolaj füstpontja °C, ami azt jelenti, hogy maximum addig szabad hevíteni.

Az International Olive Council javaslata szerint sütésnél-főzésnél °C fok alatti hőmérsékleten érdemes tartani, így biztosan megőrzi értékes tápanyagait, összetevőit.