Fogyókúrás csoportok


Tweet Egyedül kevésbé sikeres a fogyás, mint egy fogyókúráscsoportban – állítja a houstoni Baylor Egyetem Orvostudományi Karánaklegfrissebb kutatása.

fogyókúrás csoportok

A kutatók megvizsgálták a Weight Watchers fogyókúráscsoportot, és azt tapasztalták, hogy a csoport tagjai ötször annyit fogytak,mint a magányos fogyókúrázók; fogyókúra olcsón a hátterében a csoporttagok egymásragyakorolt pozitív hatásai állhatnak.

Craig Johnston, kutatásvezetõ úgynyilatkozott, hogy az eltérés egyértelmû a két csoport között, és bizonyítottanszámszerûsíthetõ, hogy a fogyókúrás csoporthoz önként csatlakozók többetképesek fogyni, mint az önállóan, egyedül próbálkozó társaik – mindez egy féléven át tartó kutatás megfigyelései alapján jelenthetõ ki. A Weight Watchers fogyókúrás csoportok átlagosan 4 kilót adtak le, míg az egyedül fogyózók 0,8 kilót adtak le 90 napleforgása alatt.

fogyókúrás csoportok

A következõ három hónap alatt a magányosan fogyók hízni kezdtek, míg a Weight Watchers tagok további átlag 0,5 kilót fogytak. Így azösszesített fél éves idõtávban a csoportosan fogyók leadtak 4,5 kilót, míg azegyedül fogyóknak csak 0,6 kilót sikerült leadniuk. Craig szerint ezek az eredmények azért lenyûgözõek, merta csoportban fogyás számos esetben orvosi szempontból is jelentõs mértékû volt,és ezzel többen is elérték azt a súlycsökkenést a csoportból, ami már az elhízással összefüggõ megbetegedések elõfordulásának a rizikóját is jelentõsen csökkenti cukorbetegség, szívbetegség, érrendszeri problémák.

fogyókúrás csoportok

A kutatókszerint a jelenség hátterében egy nagyon egyszerû emberi motiváció áll,mégpedig fogyókúrás csoportok, hogy az ember, társas lény, és elõdeink egyedfejlõdése is aztmutatja, hogy az ember akkor képes túlélni és fejlõdni, ha egy közösség tagjalehet.