Epés étrendje, Epekőképződést elősegítő életmódbeli és táplálkozási jellemzők


Különböző illóolajok hagymafélék, káposztafélék, fűszerek Mi az ajánlott étrend célja? Az étrend célja a megfelelő tápláltsági állapot helyreállítása a tünetek és a fájdalom csökkentése az epekőképződés megelőzése Mi az étrend lényege görcsös és nyugalmi szakaszban?

Minden hatodik magyar szenved az epekőtől

Az étrend lényege a görcsös szakaszban Az étrend általános jellemzői: A diéta zsírszegény, durva rost mentes, fűszerszegény. Normál fehérjetartalmú, és amennyiben a beteg elhízott, energiaszegény.

A görcsös szakaszban ajánlott koplaltatni a beteget, azonban a folyadékot és ásványi anyagot pótolni kell!

Zsírszegény: A zsiradék az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak, ezért a epés étrendje szigorúan zsírszegény. A beteg étrendjének maximálisan 0,8 g zsiradékot szabad tartalmaznia testsúlykilogrammonként.

Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!

A túlzott zsírszegénység is ártalmas lehet, mert epepangás következhet be. A zsiradék minősége fontos, nagyobb arányban a növényi eredetű zsiradék javasolt.

  • Mivel lehet lefogyni
  • Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?

Mindenképpen fontos a zsírszegény konyhatechnológia használata teflonedény, sütőzacskó, római tál stb. Szénhidráttartalom: Az étrend szénhidráttartalma mindig a tápláltsági állapottól függ. Általában a betegek elhízottak ilyenkor az egyszerű cukrokat ki kell hagyni az étrendből, helyette mesterséges édesítőszerek használhatók. A görcsök megszűntével jobbára szénhidráttartalmú ételekkel bővíthető az étrend: nyáklevesek, főtt rizs, vízben főtt dara, vizes burgonyapüré, burgonyahab, burgonyával sűrített főzelékek sárgarépa, tök.

Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?

Fehérjetartalom: Az étrend testsúlykilogrammonként 1 g fehérjénél ne tartalmazzon többet. Az étrendbe csak a görcsök megszűnte után építhetők be, ha a betegnek nem okoznak panaszt. Csak sovány húsok bőr nélküli csirke, pulyka, hal és húskészítmények gép- valamint baromfisonkák, aszpikos felvágottak használhatók fel.

epés étrendje

Rendszeres étkezés! Fontos alapelv a rendszeresség, a betegtől függően étkezés javasolt, kis mennyiségekben.

Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

Messzemenőkig figyelembe kell venni a epés étrendje egyéni tűrőképességét a nyersanyag-válogatásban, a konyhatechnológiában és az ételek kiválasztásában is. Az étrend lényege a nyugalmi szakaszban Energiatartalom: Epés étrendje étrend energiatartalma mindig a tápláltsági állapothoz igazodik. Zsírszegény étrend: Az étrend alapja a zsírszegénység. Ezt elősegíthetjük gondos nyersanyag-válogatással, a magas zsírtartalmú alapanyagok és élelmiszerek szalonna, tepertő, oldalas, kacsa, libahús, hurka, kolbász, szalámik, disznósajt, füstölt áruk elkerülésével.

epés étrendje

Nem ajánlottak a zsíros tejtermékek a vaj, a tejszín, a zsíros tejföl, a zsíros sajtok Camembert, Márvány, Trappista. Ajánlott elkészítési módok: főzés, gőzben főzés, párolás, diétás valamint száraz rántás, saját anyaggal vagy burgonyával sűrítés, alufólia, sütőzacskó, teflon, mikrohullámú sütő használata.

Kerülni kell a bő zsírban sütést, a zsiradékok hevítését pl: rántás készítésea legírozást, a montírozást és a manírozást.

Az epe szerepe

Tej- és húskészítmények: A beteg egyéni tűrőképességétől függően kaphat zsírszegény tejet és tejtermékeket, sovány túrót, kefirt, joghurtot, sovány sajtokat Tolnai, Köményes, Túrasovány húsokat csirkemell, pulykamell, tonhal, sertéskaraj, nyúl, borjú, galamb valamint zsírszegény, kímélő fűszerezésű húskészítményeket sonkát, párizsi, krinolint.

A tojásfehérje nem szokott panaszt okozni. Szénhidráttartalom: Az étrend szénhidráttartalma igazodik az energiatartalomhoz. Elsősorban összetett szénhidrátokat adunk, az étrend pektinben gazdag legyen.

Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak MME Puffadás, hányinger, émelygés kínoz egy-egy étkezés után?

Kenyérfélékből a másnaposat használja fel. Száraztésztákból a tojásmentes, durumtészta javasolható.

Az epekövesség

Nem javasolható ételek, általában panaszt okoznak: Friss kenyér és péksütemények, kelt, hajtogatott, vajas krémmel töltött piskóták, tejszínes készítmények, fagylaltok, csokoládék, parfék, kakaó. Nem ajánlottak az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, az apró magvas gyümölcsök pl: eper, málna, kivi, szőlőa durva rostot tartalmazók pl: szilvade a többi gyümölcsöt is ajánlott meghámozni. Zöldségek közül a hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, a káposztafélék, a zeller.

epés étrendje

Mérsékelten használható fűszerek: szegfűszeg, majoránna, fahéj, vanília, citromhéj, narancshéj. Nem használható fűszerek: csípős paprika, torma, mustár, chili, bors. Egyéni tolerancia függvényében alkalmazható ételek: tej, tejeskávé, tojás, vaj, margarin, fejes saláta, kelvirág, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma, aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, ánizs, kömény.

Fontos az étkezési napló vezetése, 5 hónapos étrendje így könnyebben kiszűrhetők a panaszt okozó ételek.

Mintaétrend epebetegek számára

Speciális élelmiszerek szerepe az epebetegek étrendjében A speciális — gyógyászati célra szánt — élelmiszerek olyan készítmények, amelyek speciális összetételük révén biztosítják az egyes betegségek, kórképek által előidézett táplálási igényeket.

Fogyasztásukat orvos, dietetikus rendeli a táplálásterápia keretein belül. Az Ön diétáját segítő speciális élelmiszerekről érdeklődjön orvosánál, dietetikusánál. Kérdéseivel fordulhat a Nutricia Diétás Tanácsadáshoz is.